2011. szeptember 9., péntek

Vass Virág: Sokszor csókol, India!

Bár a Franciadrazsé után megfogadtam, soha többé Vass Virágot, erre a regényre mégis csak kíváncsi voltam, ugyanis a Vulévu folytatása, ami azért szerintem nem volt rossz...
A főhős, az utóbb említett könyvből jól ismert Török Szonja, aki menekül a kötelezettségek és az esküvők elől, hajtja a tévés karrierjét, és van egy nagyon jó barátnője, Enikő. No meg egy pasija, Zívem, a klímakutató. Akivel elég sokat vannak távol egymástól, munkájukból kifolyólag, Szonja pl. ebben a regényben Indiába utazik forgatni.  
Az alapszituáció tipikusan csajos-sablonos. Mégis, ami a könyv többletét adja, az India. Vagyis az Indiában élő és az ottani tévénél dolgozó Nonita sorsa, akit Szonja korábban egy külföldi útja során ismert meg. Le is döbben, hogy mennyire korlátozzák  a nőket Indiában, ahol a  férfi egyértelműen a ház ura, a feleség nem beszélhet akárkivel, és szinte mindenhez a férj engedélye kell. Ez okozza Nonita drámáját is - vagy inkább a szabadulását?
Ami meg nem tetszett, az Szonja karaktere, vagyis hogy miért nem tud már így harmincon túl kicsit lenyugodni, megállapodni, és egy hirtelen fellángolás miatt elbizonytalanodni, majd elmenekülni; meg ez a sok nyavalygás, hogy nem akar esküvőt... azért tegyük hozzá, hogy a végére minden jól alakul, és olyan lépéseket tesz Szonja (karrierje és magánélete szempontjából is), ami fordulatot hoz az életében. És talán Nonitával is jóra fordul minden.

A Sokszor csókol India! egy megtörtént eset hiteles és lebilincselő feldolgozása; hagyomány és változás, férfi és női szerepek nyugaton és keleten, házasságon innen és túl. - írja a könyvről a moly.hu.
Könnyed kis olvasmány, egyszer elolvasható, semmi több. Elsősorban azoknak ajánlom, akik olvasták a Vulévu-t, és/vagy bejön nekik ez a stílus, amit a könyv képvisel.

Vass Virág legújabb regénye a Krásznája Moszkva, ahol a Sokszor csókol Indiából ismert egyik szereplő tűnik fel újból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...