Ugrás a fő tartalomra

Vass Virág: Sokszor csókol, India!

Bár a Franciadrazsé után megfogadtam, soha többé Vass Virágot, erre a regényre mégis csak kíváncsi voltam, ugyanis a Vulévu folytatása, ami azért szerintem nem volt rossz...
A főhős, az utóbb említett könyvből jól ismert Török Szonja, aki menekül a kötelezettségek és az esküvők elől, hajtja a tévés karrierjét, és van egy nagyon jó barátnője, Enikő. No meg egy pasija, Zívem, a klímakutató. Akivel elég sokat vannak távol egymástól, munkájukból kifolyólag, Szonja pl. ebben a regényben Indiába utazik forgatni.  
Az alapszituáció tipikusan csajos-sablonos. Mégis, ami a könyv többletét adja, az India. Vagyis az Indiában élő és az ottani tévénél dolgozó Nonita sorsa, akit Szonja korábban egy külföldi útja során ismert meg. Le is döbben, hogy mennyire korlátozzák  a nőket Indiában, ahol a  férfi egyértelműen a ház ura, a feleség nem beszélhet akárkivel, és szinte mindenhez a férj engedélye kell. Ez okozza Nonita drámáját is - vagy inkább a szabadulását?
Ami meg nem tetszett, az Szonja karaktere, vagyis hogy miért nem tud már így harmincon túl kicsit lenyugodni, megállapodni, és egy hirtelen fellángolás miatt elbizonytalanodni, majd elmenekülni; meg ez a sok nyavalygás, hogy nem akar esküvőt... azért tegyük hozzá, hogy a végére minden jól alakul, és olyan lépéseket tesz Szonja (karrierje és magánélete szempontjából is), ami fordulatot hoz az életében. És talán Nonitával is jóra fordul minden.

A Sokszor csókol India! egy megtörtént eset hiteles és lebilincselő feldolgozása; hagyomány és változás, férfi és női szerepek nyugaton és keleten, házasságon innen és túl. - írja a könyvről a moly.hu.
Könnyed kis olvasmány, egyszer elolvasható, semmi több. Elsősorban azoknak ajánlom, akik olvasták a Vulévu-t, és/vagy bejön nekik ez a stílus, amit a könyv képvisel.

Vass Virág legújabb regénye a Krásznája Moszkva, ahol a Sokszor csókol Indiából ismert egyik szereplő tűnik fel újból.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …