2011. szeptember 4., vasárnap

Szepes Mária: A vörös oroszlán

Nehéz olvasmány Szepes Mária könyve. Először, mikor nekirugaszkodtam, abba is hagytam. Nem lehet csak úgy ripsz-ropsz olvasni, hanem el kell mélyülni benne. Végül nekem is sikerült, sőt, mikor a végére értem, úgy éreztem, újból el kéne olvasnom, hogy mindent megértsek, átértelmezzek.
Mély gondolatokat ébresztő mű, alkímiáról, vallásról, misztikumról, ezotériáról, filozófiáról és történelemről.
Az alapszituáció nagyon érdekes! Hősünk 1535-ben születik meg - először. Majd tovább vándorol, mindig új testben kel életre, keresvén az örök élet elixírt. Ami még érdekes, hogy mindig emlékszik az előző életére. Illetve, ami még érdekesebb, felfedezi, hogy bizonyos emberek (pl. Corinna) is újjászületnek más emberek testében, mikor találkozik velük, rájuk is ismer.
Nekem a XVIII. századi Párizsában játszódó események tetszettek a legjobban - talán, mert ezek a részek kicsit kézzelfoghatóbbak voltak. Mert, mint írtam elég sok benne az elvont, misztikus dolog.
A könyv három nagyobb fejezetből áll, ezek címei: Príma Matéria, Tégely a tűzben, A főnixmadár felrepül.

A könyv hivatalos ajánlója:
Titokzatos figura bukkan fel Szepes Mária több évszázadot felölelő regényének első lapjain. Különös küldetés vezérli: át kell nyújtania egy kéziratot, amely elbeszéli a vörös oroszlánnak, azaz a bölcsek kövének történetét.
A bölcsek köve, a nagy elixír, a magisterium – az alkimisták hite szerint – nemcsak aranycsinálásra jó, hanem általános gyógyszer és az élet meghosszabbításának csodaszere is, amely a transzmutációt, tehát az átváltozást az emberre vonatkoztatta, s a lélek megnemesítését, arannyá változtatását tekintette céljának. Ebben az értelemben a bölcsek köve a királyi tudás volt, amely hét fokozaton keresztül a tökéletesedéshez, az emberfeletti állapothoz vezetett: a megtisztult személy beavatottá, adeptussá emelkedett. 

Szepes Máriát eddig csak a Pöttyös Panni könyveiről ismertem ☺, de örülök, hogy sikerült elolvasnom ezt a komolyabb művét is, még ha az elején nehezen is ment.
Végezetül pedig egy színházi ajánló: a könyvből készült színdarabot (monodrámát) a Vígszínházban lehet megtekinteni, már az őszi időpontok is megvannak. Részletek a Vígszínház oldalán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...