2011. szeptember 30., péntek

Rácz Zsuzsa: Ismeritek Terézanyut?

Rácz Zsuzsa könyve, amely tulajdonképpen sok apró kis novella (szösszenet) válogatása, röviden fogalmazva: nagyon hangulatos! Sőt, le merem írni, hogy sokkal jobb, mint az Állítsátok meg Terézanyut! vagy a Nesze Neked Terézanyu! című regényei. Holott ebben is, abban is sűrűn fellelhetők az önéletrajzi elemek, az Ismeritek Terézanyut? sokkal személyesebb, és bizalmasabb hangot üt meg az olvasóval.
Az írások nagy részét mondjuk már olvastam annak idején a Maxima újságban, mivel eme válogatás kötet Rácz Zsuzsa korábban itt-ott megjelent írásait szedte csokorba (1990-től), mégis felüdülés volt újra olvasni a bájos kis történeteket. Ír családról, édesanyjáról, emlékekről, barátokról, kamaszkorról, nőkről és férfiakról. Nagy kedvenceim a vonatos történetek! Valamint a Paprikás, a nyúl, az egyszerűen csúcs!

Rácz Zsuzsa írja könyvéről:
Ez a kötet, meglepetésemre, sokkal inkább önéletrajzi jellegű lett, mint a két Terézanyu-regényem, ezért a kérdésfelvetés a címben: ismeritek-e? Bár ez nem regény, akik már olvasták, állítják, hogy a végére a mozaikokból összeáll a kép...
Válogatott írásaim zöme azokról a nőkről szól, akik velem vagy bennem élnek: a barátnőimről, és négy női generációról, a nagymamámtól a lányomig. 
Hálával ajánlom nekik ezt a könyvet, és mindazoknak, akik olvasóként vagy kollégaként két évtizede kísérnek és támogatnak pályámon.

A Nesze Neked Terézanyu c. regényről korábban ITT írtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...