Ugrás a fő tartalomra

Katie Fforde: Tökéletes ajánlat

Katie Fforde "rajongásom" úgy kezdődött, hogy kolléganőm áradozott a Hív Amszerdam c. könyvről, ám mivel az épp kölcsönben volt másnál, a Tökéletes ajánlatot hozta be nekem. Ő egy éjszaka alatt kiolvasta, nekem két estébe meg pár villamosozásba telt (de nekem gyerekem van, legyen ez a mentség :p).
Hogy mitől olyan jó könyv? Egyrészt mert romantikus lányregény, és olyan jó néha "csöpögni", másrészt mert tényleg olvastatja magát és nem lehet letenni.

Maga a sztori a következő:
Sophie Apperlyt, a fiatal angol lányt nyomasztja, hogy túlzottan intellektuális, ám szegény családtagjai lekezelően bánnak vele, és gyakorlati képességeit sem becsülik semmire.
Amikor legjobb barátnője, Milly meghívja magához New Yorkba, él a lehetőséggel.
Hamarosan úgy érzi, mintha egy romantikus kalandfilm kellős közepébe csöppent volna, és úgy dönt, minden percét kiélvezi. Ismeretsége Matildával, a dúsgazdag idős hölggyel és annak vonzó, ám kissé arrogáns unokájával, Luke-kal, nem várt események sorát indítja el. (moly.hu)

Bár ez is egy olyan regény, amikor is előre lehet sejteni a végkifejletet, azért elég szövevényes utat jár be Sophie, míg célba nem ér. Holott eredetileg azért megy ki New York-ba a barátnőjéhez, hogy pénzt keressen és Eric bácsikájának segítsen nyomozni, semmi sem úgy történik, ahogyan eltervezte. Főleg, miután bekerül a gazdagok világába, azaz megismerkedik az idős hölggyel, Matildával. (Kicsit mondjuk meseszerű volt ez a megismerkedés, hogy az idős hölgy a segítségnyújtás és egy rövid beszélgetés után, mikor is kiderül, hogy mindketten angolok, rögtön a családjába fogadja és meghívja hálaadásra.)
Luke-ról pár szót: engem baromira idegesített, iszonyú ellenszenves figura volt az elején. Főleg, hogy Sophie-t kihasználta, egy szerep eljátszására kényszerítette, csak hogy lerázza a nem kívánatos nőket magáról. Később, mikor Angliában kutakodtak a nagymama háza után, szimpatikusabb lett, majd aztán megint ellenszenves, szóval elég vegyes érzelmekkel voltam iránta.
Egy biztos: kicsit túl hirtelen lett lezárva a történet, olvastam volna még tovább egy pár oldal erejéig!
"Nyálas lányregény" mivolta ellenére tetszett a könyv, főleg az angliai részek, a tájak, kis tengerparti falvak leírása.

Katie Fforde, a romantikus vonalat képviselő brit írónő, 1952-ben született. Gloucestershire-ben él a férjével, három gyermekük van.  (romantikusregenyek.hu)

Angol nyelvű honlapja: http://www.katiefforde.com/


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…