2011. szeptember 14., szerda

Agatha Christie: Feketekávé

Agatha Christinek ez a krimije eredetileg színdarabnak íródott 1930-ban, később Charles Osborne dolgozta át regénnyé. A könyvet jelenleg teljesen új kiadásban lehet megvenni és elolvasni az Európa Kiadónál (ld. új borító).
Vékonyka kis könyv, és tipikusan olyan krimi, amikor több családtag, rokon és ismerős gyűlik össze egy nagy házban, és ekkor történik a gyilkosság. Tudják, hogy a gyilkos köztük van, ám még az olvasó sem sejti, ki is lehet az.
Az alaptörténet:
Sir Claud Amory, a világhírű fizikus telefonon arra kéri Poirot-t, keresse fel a hétvégén vidéki házában, mert pokolian kínos helyzetben van. A tudós az atom bombázásával foglalkozik, és sok kísérlete végén birtokában van immár a képlet, mellyel új tömegpusztító fegyvereket lehet kifejleszteni. Természetesen mire Poirot megérkezik, már egy hulla várja.

Gondolom nem árulok el vele nagy titkot, ha elmondom, hogy a feketekávénak is köze van a gyilkossághoz. No meg a gyógyszeresdobozkának, és természetesen a titkos képletnek - vajon ki akarta megkaparintani? A nyomozás közben Lucia titkos múltjára és további zsarolásokra is fény derül, szóval történik egy-két csavar, gyanúba keveredik egy-két ember, ám szerencsére Poirot hamar csapdába csalja a gyilkost.

Egyszerű, pörgős kis krimi, olvasása közben tényleg teljesen azt éreztem, mintha egy egyfelvonásos kis színdarab szemlélője lennék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...