2011. április 14., csütörtök

Vladimir Nabokov: Camera obscura

Vladimir Nabokovot legtöbben a Lolita című művéről ismerik. A Camera obscura egy korábbi írása, amely 1931-ben született. Sokan mondják, hogy ez a könyv még jobb is, mint a Lolita.

A könyv ajánlója  a következőt írja erről a műről:  "...Nabokov legolvasmányosabb regénye, már-már igazi lektűr, de a varázslómester, a virtuóz stiliszta kedvelői a melodramatikus felszín alatt ezúttal is  felfedezhetik a nabokovi fortélyokat és a későbbi nagy mű, a Lolita első szívdobbanásait is."

Szerelmi történet? Talán. Bár már sejteni lehet, hogy nem igaz szerelemről van szó, sőt, azt is, hogy nem lesz pozitív a kicsengése a történetnek.
Mert miről is szól? Adva van egy gazdag, jóképű, családos férfi (Bruno Kretschmar műgyűjtő), akinek az életéből hiányzik valami, ezért is figyel fel a moziban a 16 éves jegyszedő kislányra, Magda Petersre, akinek minden vágya, hogy filmszínésznő lehessen. Magda persze jól kihasználja a férfit, aki még azt is elintézi neki, hogy a lány filmben szerepelhessen. Magda elég éretlenül viselkedik különben, többször meg is zsarolja a férfit, pl. mikor Bruno gyereke súlyosan megbetegszik, nem engedi, hogy elmenjen hozzá, mert szerinte ezzel akarja a feleség visszacsalni - na, ez tipikus tizenéves csitri viselkedés!
Amúgy vannak humoros jelenetek a könyvben, mikor Magda fortélyosan elintézi, hogy (újból feltűnt volt szerelme) Horn is velük mehessen egy utazásra, aztán a szállodában átjárkálnak egymáshoz a fürdőszobán keresztül. (Bár inkább a keserűség, mint a humor jellemzi a regényt.) Mikor Bruno rájön a titokra, szörnyű baleset történik. Ezek után a férfi még kiszolgáltatottabbá és további gonosz tréfák áldozatává válik, fokozva a végkifejletet.

Nagyon jó kis olvasmány, ajánlom mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...