Ugrás a fő tartalomra

Vladimir Nabokov: Camera obscura

Vladimir Nabokovot legtöbben a Lolita című művéről ismerik. A Camera obscura egy korábbi írása, amely 1931-ben született. Sokan mondják, hogy ez a könyv még jobb is, mint a Lolita.

A könyv ajánlója  a következőt írja erről a műről:  "...Nabokov legolvasmányosabb regénye, már-már igazi lektűr, de a varázslómester, a virtuóz stiliszta kedvelői a melodramatikus felszín alatt ezúttal is  felfedezhetik a nabokovi fortélyokat és a későbbi nagy mű, a Lolita első szívdobbanásait is."

Szerelmi történet? Talán. Bár már sejteni lehet, hogy nem igaz szerelemről van szó, sőt, azt is, hogy nem lesz pozitív a kicsengése a történetnek.
Mert miről is szól? Adva van egy gazdag, jóképű, családos férfi (Bruno Kretschmar műgyűjtő), akinek az életéből hiányzik valami, ezért is figyel fel a moziban a 16 éves jegyszedő kislányra, Magda Petersre, akinek minden vágya, hogy filmszínésznő lehessen. Magda persze jól kihasználja a férfit, aki még azt is elintézi neki, hogy a lány filmben szerepelhessen. Magda elég éretlenül viselkedik különben, többször meg is zsarolja a férfit, pl. mikor Bruno gyereke súlyosan megbetegszik, nem engedi, hogy elmenjen hozzá, mert szerinte ezzel akarja a feleség visszacsalni - na, ez tipikus tizenéves csitri viselkedés!
Amúgy vannak humoros jelenetek a könyvben, mikor Magda fortélyosan elintézi, hogy (újból feltűnt volt szerelme) Horn is velük mehessen egy utazásra, aztán a szállodában átjárkálnak egymáshoz a fürdőszobán keresztül. (Bár inkább a keserűség, mint a humor jellemzi a regényt.) Mikor Bruno rájön a titokra, szörnyű baleset történik. Ezek után a férfi még kiszolgáltatottabbá és további gonosz tréfák áldozatává válik, fokozva a végkifejletet.

Nagyon jó kis olvasmány, ajánlom mindenkinek!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …