2011. március 22., kedd

Aron Ralston: 127 óra

 Először moziban láttam a film bemutatóját, utána vettem észre, hogy könyvben is megjelent ez az izgalmas történet. Már ahhoz is nagy bátorság és megszállottság kell, hogy valaki embernemjárta területeket barangoljon be, megközelíthetetlen csúcsokat másszon meg, ráadásul egyedül, életét is veszélybe sodorva. (Szeretem a hegymászós, kalandos történeteket, korábban Szendrő Szabolcs: Fél lábbal a csúcson c. könyvét olvastam, ő az, aki műlábbal mászta meg többek közt a Himaláját.)
Aron Ralston is szenvedélyes túrázó, a könyv pedig, amely "A kanyon fogságában" alcímet viseli, hat napos megpróbáltatását meséli el az Utah-béli Patkó-kanyonban, amikor is egy lezuhanó sziklatömb hozzászorítja jobb kezét a kanyon falához, ezáltal csapdába kényszerítve őt. A helyzet kilátástalan, főleg amiatt is, hogy Aron senkivel sem közölte, hová is tart, még a két lány, akikkel utoljára találkozott, sem tudnak róla semmit, sőt, napokig senki sem keresi! Élelme szinte semmi, ivóvize fogyóban, ruházata is elég lenge. A 127 óra komolya szenvedés számára, hiába próbál meg mindent, vésni, vagy elmozdítani a sziklát, minden próbálkozása reménytelen, egyszóval halálra van ítélve! Szenvedését filmre is veszi, elbúcsúzik családtagjaitól. Közben végig gondolja eddigi életét, így mi is, az olvasók, megismerkedhetünk korábbi kalandos túráival, pl. mikor egy medve kergette, vagy, amikor is felelőtlensége miatt lavinába került társaival együtt.
Nem akarom lelőni a "poént", de végül (miután már a vizeletét kénytelen inni) elég brutális tettre szánja el magát! Sőt, ami még brutálisabb, hogy részletesen le van írva a "művelet" - csak erős idegzetűeknek!
A könyv nagyon izgalmas tehát, minden elismerésem Aroné, aki nem adta fel, és volt lelkiereje a szörnyűségek elviseléséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...