Ugrás a fő tartalomra

Aron Ralston: 127 óra

 Először moziban láttam a film bemutatóját, utána vettem észre, hogy könyvben is megjelent ez az izgalmas történet. Már ahhoz is nagy bátorság és megszállottság kell, hogy valaki embernemjárta területeket barangoljon be, megközelíthetetlen csúcsokat másszon meg, ráadásul egyedül, életét is veszélybe sodorva. (Szeretem a hegymászós, kalandos történeteket, korábban Szendrő Szabolcs: Fél lábbal a csúcson c. könyvét olvastam, ő az, aki műlábbal mászta meg többek közt a Himaláját.)
Aron Ralston is szenvedélyes túrázó, a könyv pedig, amely "A kanyon fogságában" alcímet viseli, hat napos megpróbáltatását meséli el az Utah-béli Patkó-kanyonban, amikor is egy lezuhanó sziklatömb hozzászorítja jobb kezét a kanyon falához, ezáltal csapdába kényszerítve őt. A helyzet kilátástalan, főleg amiatt is, hogy Aron senkivel sem közölte, hová is tart, még a két lány, akikkel utoljára találkozott, sem tudnak róla semmit, sőt, napokig senki sem keresi! Élelme szinte semmi, ivóvize fogyóban, ruházata is elég lenge. A 127 óra komolya szenvedés számára, hiába próbál meg mindent, vésni, vagy elmozdítani a sziklát, minden próbálkozása reménytelen, egyszóval halálra van ítélve! Szenvedését filmre is veszi, elbúcsúzik családtagjaitól. Közben végig gondolja eddigi életét, így mi is, az olvasók, megismerkedhetünk korábbi kalandos túráival, pl. mikor egy medve kergette, vagy, amikor is felelőtlensége miatt lavinába került társaival együtt.
Nem akarom lelőni a "poént", de végül (miután már a vizeletét kénytelen inni) elég brutális tettre szánja el magát! Sőt, ami még brutálisabb, hogy részletesen le van írva a "művelet" - csak erős idegzetűeknek!
A könyv nagyon izgalmas tehát, minden elismerésem Aroné, aki nem adta fel, és volt lelkiereje a szörnyűségek elviseléséhez.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …