2011. február 6., vasárnap

Monika Fagerholm: Az amerikai lány

(Bevezető: Mázlim volt. Egyik nap kinéztem ezt a könyvet az Alexandrában, és másnap már fel is került könyvtárunk honlapjára, így  rögtön le is csaptam rá. Először fordult tehát elő, hogy elsőként olvastam egy vadiúj könyvtári könyvet.)

A könyv címéről elsőként A tetovált lány ugrott be nekem, talán mert az is svéd krimi. De a két regénynek semmi köze egymáshoz.
Monika Fagerholm krimije nem egy szokványos krimi. Néha érthetetlenebb és elvontabb, néha nehezen olvasható - komolyabb műről van szó tehát, komoly lélekábrázolással. Emellett persze tele van izgalommal és rejtéllyel. A történet kiindulópontja is egy ilyen rejtély: hogyan és miért halt meg (esett le a szikláról a mocsárba) a piros esőkabátos amerikai lány?

A hivatalos ajánló:
Valahol Finnország svéd nyelvterületű részén, egy szigetes, erdős, mocsaras vidéken, szóval a világ végén békésen – vagy épp titkos békétlenségben – él néhány család. Egyszer csak az egyik házban felbukkan egy furcsán beszélő lány, egy „amerikai”, aki nemigen illik ebbe a környezetbe – s érkezésével a feje tetejére áll minden. Aztán az amerikai lány váratlanul meghal, egy fiú öngyilkos lesz, egy fiatal családanya eltűnik. De mi áll a tragikus események mögött?
Amikor néhány évvel később két kislány, Sandra és Doris játékos nyomozásba kezdenek, s megpróbálják rekonstruálni a történteket, ez újabb tragédiához vezet.

A könyvnek tehát nem is az amerikai lány a főszepelője, hanem a rejtély után nyomozó két kamaszlány, Sandra és Doris. Akiket egy különös "szerelem" fűz egymáshoz. De a könyv összes szereplőjére ez a különlegesség, rejtélyesség jellemző - vagy netán csak Sandra látta így? Mert mire az ember a könyv végére ér, és kiderül számára az amerikai lány rejtélye, arra is rájön, hogy semmi sem az, aminek látszik, és már maga se tudja, mi az igazság és mi a "fantazmagória".
Számomra az egész regény rejtélyes maradt tehát, bár, mint az utószóban olvasható: Az amerikai lány egy kétrészes elbeszélés első része, a teljes mű címe Kialszik a rivaldafény.
Hát... azt hiszem, egyelőre nem vágyom rá, hogy elolvassam a folytatását. Talán majd egyszer. Most valami könnyedebbre vágyom ezután a mű után.

A szerzőről:
Monika Fagerholm finnországi svéd írónő 1961-ben született. Regényei és elbeszélései számos országban jelentek már meg, több jelentős díjat is nyert el, így Az amerikai lányért 2005-ben megkapta a tekintélyes svéd August díjat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...