Ugrás a fő tartalomra

Monika Fagerholm: Az amerikai lány

(Bevezető: Mázlim volt. Egyik nap kinéztem ezt a könyvet az Alexandrában, és másnap már fel is került könyvtárunk honlapjára, így  rögtön le is csaptam rá. Először fordult tehát elő, hogy elsőként olvastam egy vadiúj könyvtári könyvet.)

A könyv címéről elsőként A tetovált lány ugrott be nekem, talán mert az is svéd krimi. De a két regénynek semmi köze egymáshoz.
Monika Fagerholm krimije nem egy szokványos krimi. Néha érthetetlenebb és elvontabb, néha nehezen olvasható - komolyabb műről van szó tehát, komoly lélekábrázolással. Emellett persze tele van izgalommal és rejtéllyel. A történet kiindulópontja is egy ilyen rejtély: hogyan és miért halt meg (esett le a szikláról a mocsárba) a piros esőkabátos amerikai lány?

A hivatalos ajánló:
Valahol Finnország svéd nyelvterületű részén, egy szigetes, erdős, mocsaras vidéken, szóval a világ végén békésen – vagy épp titkos békétlenségben – él néhány család. Egyszer csak az egyik házban felbukkan egy furcsán beszélő lány, egy „amerikai”, aki nemigen illik ebbe a környezetbe – s érkezésével a feje tetejére áll minden. Aztán az amerikai lány váratlanul meghal, egy fiú öngyilkos lesz, egy fiatal családanya eltűnik. De mi áll a tragikus események mögött?
Amikor néhány évvel később két kislány, Sandra és Doris játékos nyomozásba kezdenek, s megpróbálják rekonstruálni a történteket, ez újabb tragédiához vezet.

A könyvnek tehát nem is az amerikai lány a főszepelője, hanem a rejtély után nyomozó két kamaszlány, Sandra és Doris. Akiket egy különös "szerelem" fűz egymáshoz. De a könyv összes szereplőjére ez a különlegesség, rejtélyesség jellemző - vagy netán csak Sandra látta így? Mert mire az ember a könyv végére ér, és kiderül számára az amerikai lány rejtélye, arra is rájön, hogy semmi sem az, aminek látszik, és már maga se tudja, mi az igazság és mi a "fantazmagória".
Számomra az egész regény rejtélyes maradt tehát, bár, mint az utószóban olvasható: Az amerikai lány egy kétrészes elbeszélés első része, a teljes mű címe Kialszik a rivaldafény.
Hát... azt hiszem, egyelőre nem vágyom rá, hogy elolvassam a folytatását. Talán majd egyszer. Most valami könnyedebbre vágyom ezután a mű után.

A szerzőről:
Monika Fagerholm finnországi svéd írónő 1961-ben született. Regényei és elbeszélései számos országban jelentek már meg, több jelentős díjat is nyert el, így Az amerikai lányért 2005-ben megkapta a tekintélyes svéd August díjat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …