Ugrás a fő tartalomra

Pap Józsefné: Nagyikönyv

A Nagyikönyv címével ellentétben nem csak nagymamáknak szól, hanem anyukáknak, apukáknak és pedagógusoknak is.
Hogy miért is? Egyrészt nagyon jó tanácsokat ad a gyerekneveléssel kapcsolatban. A fejezetetek sem a szokásos módon épülnek fel, hanem az "Egy, megérett a meggy" című mondóka sorai alapján. Néha a címből már lehet következtetni arra, mi lesz a téma, pl. a "Négy, biz' oda nem mégy" címet viselő fejezet mi másról szólna, mint a tiltásról, a "Hét, dörög az ég" pedig az agresszióról és annak kezeléséről. Ezen kívül minden fontos téma megtalálható a könyvben: van szó többek közt beszédfejlődésről, játékról, étkezésről. Pap Józsefné tömören és lényegre törően fogalmaz.
Ám nem csak tanácsokat ad, hanem a könyvben számos mondóka, dalocska is található! Ahogy az alcímben is olvasható, a könyv tulajdonképpen: "Mondókák, versek a logopédus-családterapauta gondolataival" (Pap Józsefné Európai Nyelvi Díjas logopédus).

Két éves kislányom nagyon megszerette ezt a könyvet, szereti lapozgatni, mert tudja, hogy kedves mondókák vannak benne. Már ő kéri, hogy olvassam fel őket, főleg a kedvencét, a kacsásat, amely így hangzik (már fejből tudom és írom is):
Tó vize, tó vize, tó vize csupa nád szál.
Egy kacsa, két kacsa oda császkál. 
Sárban ezer kacsa bogarászik.
Reszket a tó vize kis se látszik.

A könyvhöz Selyemné Frankó Klára kistérségi vezető védőnő írt ajánlást:
"A mondókázás, játék szórakoztat, tanít és nevel, ugyanakkor az együttlét érzelmi biztonságot is ad a gyermeknek.
Őszintén ajánlom e könyvet minden kismamának, anyukának, nagymamáknak és természetesen a család férfi tagjainak is.
Hasznos segítség a védőnők munkájához, bátran ajánlom az ő szakmai könyvespolcaikra is."

Ajánlom tehát én is mindenkinek!
Mivel nem egy ismert könyv, leírom, hogy 2008-ban jelent meg, és a veszprémi  Oktker Nodus Kiadó adta ki. (A névre kattintva bejön az oldal.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…