2010. december 3., péntek

Pap Józsefné: Nagyikönyv

A Nagyikönyv címével ellentétben nem csak nagymamáknak szól, hanem anyukáknak, apukáknak és pedagógusoknak is.
Hogy miért is? Egyrészt nagyon jó tanácsokat ad a gyerekneveléssel kapcsolatban. A fejezetetek sem a szokásos módon épülnek fel, hanem az "Egy, megérett a meggy" című mondóka sorai alapján. Néha a címből már lehet következtetni arra, mi lesz a téma, pl. a "Négy, biz' oda nem mégy" címet viselő fejezet mi másról szólna, mint a tiltásról, a "Hét, dörög az ég" pedig az agresszióról és annak kezeléséről. Ezen kívül minden fontos téma megtalálható a könyvben: van szó többek közt beszédfejlődésről, játékról, étkezésről. Pap Józsefné tömören és lényegre törően fogalmaz.
Ám nem csak tanácsokat ad, hanem a könyvben számos mondóka, dalocska is található! Ahogy az alcímben is olvasható, a könyv tulajdonképpen: "Mondókák, versek a logopédus-családterapauta gondolataival" (Pap Józsefné Európai Nyelvi Díjas logopédus).

Két éves kislányom nagyon megszerette ezt a könyvet, szereti lapozgatni, mert tudja, hogy kedves mondókák vannak benne. Már ő kéri, hogy olvassam fel őket, főleg a kedvencét, a kacsásat, amely így hangzik (már fejből tudom és írom is):
Tó vize, tó vize, tó vize csupa nád szál.
Egy kacsa, két kacsa oda császkál. 
Sárban ezer kacsa bogarászik.
Reszket a tó vize kis se látszik.

A könyvhöz Selyemné Frankó Klára kistérségi vezető védőnő írt ajánlást:
"A mondókázás, játék szórakoztat, tanít és nevel, ugyanakkor az együttlét érzelmi biztonságot is ad a gyermeknek.
Őszintén ajánlom e könyvet minden kismamának, anyukának, nagymamáknak és természetesen a család férfi tagjainak is.
Hasznos segítség a védőnők munkájához, bátran ajánlom az ő szakmai könyvespolcaikra is."

Ajánlom tehát én is mindenkinek!
Mivel nem egy ismert könyv, leírom, hogy 2008-ban jelent meg, és a veszprémi  Oktker Nodus Kiadó adta ki. (A névre kattintva bejön az oldal.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...