Ugrás a fő tartalomra

Murakami Haruki: Birkakergető nagy kaland

Aki ismeri Murakami Haruki regényeit és stílusát, tudja, hogy a cím nem egy vicces kalandot takar, hanem egy kissé elvont, misztikusabb történetbe kalauzol minket.

A fiatal reklámszövegíró unalmas élete hirtelen megváltozik, amikor az eltűnt barátjától kapott képeslap révén belekeveredik egy mutáns birka utáni abszurd hajszába. Japán eldugott hegyvidékén aztán találkozik a mitikus állattal és önmaga démonaival is. - foglalja össze tömören a lényeget a moly.hu ajánlója.

Persze a regény nem rögtön a birka utána vadászattal indul. A (névtelen) főszereplő férfi elbeszélésben megismerhetjük az  előzményeket, az eddigi unalmas és kiszámítható életét (igen, az elején tényleg kicsit unalmas volt, de fogjuk rá, hogy azért, mert hősünk eseménytelen életét így jobban érzékelhettünk), valamint megismerhetjük új barátnőjét, és annak fülét. :P
Rejtélyes alakok tűnnek fel, az egyik a régi barát, Patkány képében - vajon mi történt vele, hol van most? És miért küldte ezt a birkákat ábrázoló képeslapot? Amit aztán hősünk az újságban leközöl, és ami elindítja a bonyodalmakat.
A tét nagy, mert ha főszereplőnk nem találja meg a különös birkát, meghal - közli vele egy fekete ruhás férfi.
Ezért aztán elutazik Hokkaido messzi hegyvidékeire barátnőjével (a fülessel :P)  - kérdés, valóban ezt a birkát keresi? Létezik egyáltalán ez a birka? Sikerül megtalálnia, akár szimbolikusan is?
A kérdésekre, ha nem is egyértelműen, de választ kaphatunk a regényből.
Mint írtam, a könyv nekem kicsit elvont volt, de nem volt rossz.

Murakami Haruki 1949-ben született kortárs japán író egy másik ismert regénye a Kafka a tengerparton, melyet szintén volt szerencsém elolvasni kb. három évvel ezelőtt. Lehet, hogy előkotrom emlékeimből, és írok majd róla is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…