2010. október 28., csütörtök

Misha Defonseca: Túlélni farkasok közt

Szomorú, megrázó és izgalmas történet egy kislány (Misha) szemszögéből elmesélve, akinek a második világháborúban  a zsidó-üldözések idején elviszik a szüleit, ő meg keresésükre indulva elmenekül új otthonából, messze a természet és az állatok világába.
Ahogy az a ajánlóban olvasható:

"..Misha faluról falura vándorol, táplálékát, ruháját lopással szerzi meg. Aztán erdősségekbe húzódik be, és egy farkaspár magához fogadja. A kislány alkalmazkodik hozzájuk, megtanulja szokásaikat. Viselkedésmódjukat. És elfogadtatja magát a falkával. Így legalább néhány hétig nincs egyedül, társai vannak… Négy évig bolyong, keresztüljárja a véres, lángokban álló Európát, felfedezi az ember állati kegyetlenségét és az állatok emberségét. Vándorútja végén visszatalál az emberek világába, ahol csak újabb megpróbáltatások árán tanul meg élni… A Túlélni farkasok közt nem mindennapi vallomás, egy iszonyatos erővel végigjárt út leírása."

A könyv más, mint a többi holocaustos történet, mert itt a kislány bolyongásain és lelkivilágán keresztül írja le a borzalmakat. Megható, amikor a farkasok befogadják, melegítik, etetik. Brutális, amikor a saját szemével lát gyilkosságokat, főleg gyerekek főbelövését.

Viszont picit túlzásnak éreztem néha. Ide jön egy érdekesség (SPOILER!): a könyv végén található egy írás a kiadótól, aki bevallja, hogy ez a könyv nem is igaz történet, pedig nekik úgy adta el a írónő, és hogy ez milyen csalódás lehet az olvasóknak. Utána az írónő is magyarázkodik, hogy igen, ez csupán az ő fantáziájának a szüleménye, sosem járta be Európát, sosem élt farkasokkal stb, csak épp így tudta  feldolgozni azt a sok szörnyűséget (pl. szülei elvesztése), ami érte.
Őszintén szólva én nem akadtam ki ezen az igaz vagy nem igaz történet dolgon, mert ha nem olvasom ezeket a "leleplező" írásokat, akkor sem biztos, hogy elhittem volna, hogy igaz történet, legalábbis hogy minden pontosan így történt meg. Néhol érződik rajta a fantázia, de ez nem ront az értékén!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...