Ugrás a fő tartalomra

Joanne Harris: Csokoládé

Hm... Azért kezdtem el olvasni ezt a könyvet, mert már többektől hallottam, hogy a film nagyon jó (szégyen, én nem láttam). A könyv borítója alapján egy könnyed, romantikus regényre számítottam, sok-sok csokoládéval - ám a sok-sok csokoládét leszámítva teljesen mást kaptam. Hogy ezt most pozitívan vagy negatívan írom, mindjárt kiderül.
Az biztos, hogy a regénynek különös hangulata van.

Ismeretlen, titokzatos fiatal nő, Vianne Rocher érkezik a kis faluba, Lansquenet-be, és megnyitja "csokoládézóját" - a tenyérnyi kávézóval kombinált csokoládéboltot. Végre van egy hely, ahol elsuttoghatók a titkok, megszellőztethetők a sérelmek, kipróbálhatók az álmok. Amikor Vianne húsvétra csokoládéfesztivált szervez, a falu egész közösségét megosztja...

Az alaptörténet tehát ez lenne. A regény nagyszerű képet ad arról, milyen az, amikor egy zárt, prűd(?) közösségbe érkezik egy olyasvalaki, aki újítani akar, és emiatt más, mint a többiek. Hát persze, hogy a legtöbben elítélik, boszorkánynak nevezik, ezáltal két táborra osztja a kisváros lakóit. Mondjuk szerintem Vianne tényleg rosszkor érkezett: a történet húshagyó kedden kezdődik, és mindenki tudja, hogy ez bizony  böjt kezdete. Valamint, hogy a Húsvét is Krisztus feltámadását jelenti, nem a csokinyuszikat. Szóval nem csoda, hogy a szigorúan vallásos népség nem zárja szívébe az új asszonyt. Főleg, mikor Roux és a vízi cigányok is megjelennek. Mert hát azért barátai, bizalmasai  is akadnak Vianne-nak. Nem hiába, a csokoládé illatának nehéz ellenállni. Miközben a csokoládé-készítés rejtelmeibe is bepillantást nyerhetünk, családokat, életutakat, kapcsolatokat ismerhetünk meg. Az pedig nagyon jó volt, ahogyan a pap küzd önmagával, ahogyan - akármit is prédikál - végül ő sem tud ellenállni a csokoládé kísértésének.

Mint írtam, a könyvnek sajátos hangulata van. Talán az volt a baj, hogy én nem igazán voltam ráhangolódva. Tetszett, tetszett, de valahogy mégsem volt az igazi. Talán meg kéne néznem a filmet. Vagy újra kéne olvasnom, majd, egy kevésbé zaklatott időszakomban...

Arra viszont mindenki készüljön, aki kezébe veszi a könyvet, hogy olvasása közben el fog fogyni egy kis csokoládé. ☺

Megjegyzések

  1. A filmet láttam, nem volt rossz, de a könyvvel nem próbálkoztam. Eddig egy Harris könyvet olvastam, de nem túlságosan vonz, hogy olvassak mást is tőle.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…