Ugrás a fő tartalomra

Richard Scarry: Tesz-vesz város - frissítve!


Gyermekkorom nagy kedvence volt a Tesz-vesz város, amely színes lapjain vidám állatfigurákkal mutatja be a város nyüzsgő hétköznapjait .

Reggeli csúcsforgalom Tesz-vesz városban. Mindenki siet valahova. Hogy hova? Kiderül Richard Scarry mára klasszikussá vált gyerekkönyv sorozatának most újra kiadott első részéből. Tesz-vesz város kutya, cica, malac, sőt kukaclakóinak mindennapi foglalatosságaiból a legkisebbek könnyedén megtanulhatják mi történik a postán, hová kerül a szemét, mit csinálnak a tűzoltók, vagy éppen hogy hogyan vizsgálja betegeit Leó doktor? (pagony.hu)


A könyv újabb kiadásába (2004-ben jelent meg újból) egy gyerekkönyvtárban botlottam bele, és ki is kölcsönöztem kislányomnak. Ő is nagy élvezettel lapozgatta, és hallgatta, ahogyan mesélek neki - a postásról, a kukásautóról, a gazdaságban vagy épp a kikötőben zajló munkákról.


Sajnos se a régi, se az új kiadás sincs meg nekem (mindkettő borítója mellékelve), mert a régi példány szüleimnél porosodik valahol, az újabb meg visszakerült a balatoni könyvtárba, de amint tudom, beszerzem (vagy előkotrom a padlásról), mert a Tesz-vesz város kedves kis képeivel és rövidke leírásaival kicsiknek és nagyobbaknak is egyaránt szórakoztató!

A Tesz-vesz szótár viszont szerencsére most is itt van a polcomon. Gyermekkoromban ezen kívül volt még néhány kisebb alakú könyvecském is (sajnos a címükre nem emlékszem) egy-egy Tesz-vesz városbéli mesével. (Az egyikben, ha jól emlékszem, sütöttek valamit az állatok, aminek az lett a vége, hogy kirobbant a sütő ajtaja, a másikban meg egy iskolabuszt öntött el a víz - mi ezeken a történeteken nagyon jól szórakoztunk húgommal.)

A Libri oldalán egyébként rengeteg Tesz-vesz könyvet találtam: Csúcsforgalom Tesz-vesz városban, Karácsonyi kavarodás Tesz-vesz városban... stb, további könyvek megtekinthetők és megrendelhetők itt.

FRISSÍTVE!
Megtaláltam a régi Tesz-vesz várost szüleimnél. De! Érdekes, hogy amelyik könyv régen a Tesz-vesz város címet viselte, annak ma az a címe, hogy Sürgés-forgás Tesz-vesz városban. A borító, tartalom teljesen ugyanaz, csak más lett a címe. Ami meg most viseli a Tesz-vesz város címet, az egy teljesen más könyv! Kérdés, hogy a most piros borítójúnak mi volt az eredeti címe? (Mert ezt is olvastam régen, emlékszem rá.)Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …