2010. június 29., kedd

Agatha Christie: Tíz kicsi néger


„Tíz kicsi néger éhes lett egyszer; s vacsorázni ment,
Egyik rosszul nyelt, megfulladt, s megmaradt kilenc.
Kilenc kicsi néger későn feküdt le, s rosszat álmodott,
Egy el is aludt másnap, s nem maradt, csak nyolc…”

Azt mondják, ez Agatha Christie legjobb és leghíresebb műve. Egyetértek! Izgalmas, fordulatos krimi, ahol nincs se Poirot felügyelő, se Miss Marple, csupán „tíz kicsi néger”, akik vendégként érkeznek egy elhagyatott szigetre. Ez a helyszín, a külvilágtól való teljes elzártság már eleve megalapozza a krimi hangulatát.

„A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak?”

Nehéz krimiről ajánlót írni, úgy, hogy az ember ne szólja el magát. Én sem szándékozom lelőni a poént, hogy ki a gyilkos. Vajon a tíz ember közt kell őt keresni? Vagy rajtuk kívül van még valaki a szigeten?
Egy biztos: az ilyen regényekre mondják azt, hogy olyan izgalmas, hogy nem lehet letenni! (Főleg, hogy egy szeles-viharos balatoni éjszakán olvastam, nálam csak fokozta a hatást!)

Korábban két A. C. krimiről is írtam már a blogban: Gyilkosság az Orient Expresszen és a Bűbájos gyilkosok.

1 megjegyzés:

  1. Ez tényleg az egyik legjobb műve, nekem is kedvencem. ;o)
    Látom olvasod az Úgysem ismered-et. kíváncsi leszek rá, hogy fog tetszeni neked. ;o)

    VálaszTörlés

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...