Ugrás a fő tartalomra

Szy Katalin: Hullámkeltő


Egy kedves barátom ajánlotta nekem ezt a nemrégiben megjelent könyvecskét. Rögtön utánanéztem az interneten.
„Szy Katalin vagyok, klinikai szakpszichológus, onkológiai betegek pszichés támogatásával foglalkozom. Szakterületem az orvosok, egészségügyi dolgozók kiégésének megelőzése, kezelése.”
– olvastam az ajánlóban.

Egy klinikai szakpszichológus, aki novellákat ír? Ez egyből felkeltette az érdeklődésem.

Bevallom, kicsit tartottam tőle, hogy túl lehangoló lesz a könyv, mivel olyan betegekről szól, akik már kapcsolatba kerültek a halállal. Ám ezekből a kis novellákból, hiába épp egy szomorú történetet mesél, mind kedvesség és szeretet árad. A „Buborék” című novella meg a maga humorával egyszerűen csúcs! Elgondolkodtatóbbak a „Sötétség” és „Az orvos orvosa” írások, ezek is nagy hatással voltak rám.

„Számomra az írás a terápiák során felgyülemlett tapasztalataim kifejezése, feszültségeim szelepe, öngyógyítás, a lelki egyensúlyom megőrzésének útja, titka. Örömöt találok ebben és remélem Önök is, akik elolvassák novelláimat, amelyekben keveredik a valóság és a fantáziám, az életem, a munkám, a vágyam, a szükségletem, a múltam, a jelenem és a jövőm.” – írja Szy Katalin.

Nekem az tetszett legjobban a könyvben, hogy rávilágított arra, hogy a „klinikai szakpszichológus is ember”, akinek ugyanúgy megvannak a mindennapjai, aki ugyanúgy kirúzsozza a száját munka után, mikor vacsorázni megy a férjével, és aki munkája során néha bizony „telefonos segítségre” szorul :)
Amit viszont sajnáltam a könyvben, hogy túl rövid (csupán 75 oldal)… (Úgyhogy szívesen olvasom a további történeteket is!)

Végezetül néhány szót ejtenék a borítóról. Nagyon találó a kép, amely igazándiból Pető Tamás festőművész „Ikrek” című alkotása. Az eredeti olajfestmény igencsak méretes: 120x160 cm! A festőművész honlapja, ahol hasonló témájú festményekkel találkozhatunk: www.tompeto.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …