Ugrás a fő tartalomra

Kovács Gábor-Vétek György: Sörtéka


Most egy elsősorban férfiaknak szóló könyvet szeretnék bemutatni nektek. Apukám születésnapjára vettem, a címe nem más, mint Sörtéka. Persze nem csak férfiaknak való, bevallom, én is olvasgattam, mivel egy nagyon jól megszerkesztett és érdekes összeállítás.
A „Habos kalandozások a világ körül” alcímet viselő könyv egy történeti áttekintéssel kezdődik. Sörfőzés az ókorban, sörfőzés ősi egyiptomi módon, majd a középkorban stb.
A sörfőzés folyamatába is részletes bepillantást nyerhetünk, megtudhatjuk pl. mi az a cefrézés.
Ezután jön a kedvencem, az országok áttekintője, hol milyen sörök vannak: Magyarország, Csehország, Ausztria… stb, mind precíz, pontos leírással pl. arról, melyik sörnek mekkora az alkoholtartalma milyen az íze, hány fokon kell tárolni.
Európán kívüli országokról is szó esik. Tudtátok, hogy japán sör is van? :)
Majd receptek(!) következnek, levesektől a desszertekig és a koktélokig. Pl. „Sörös krumplileves”, „Sörben főtt ponty”, vagy „Sörös ostya.” (Hajrá, csajok, lehet sütni-főzni!)
Kiemelném még a „Sörcikkgyűjtők” fejezetet, amely szenvedélyes (profi) gyűjtők páratlan korsó-, üvegpohár- és söralátét-gyűjteményeiből ad fényképes válogatást.
A kiadvány igényes, tele színes illusztrációkkal, fényképekkel, a végén még „szójegyzék” is található.
A könyv ára 4500 Ft (Aréna 2000 Kiadó, 2008), úgyhogy ennyit igazán rászánhatunk apukánkra, férjünkre, barátunkra. Én egy különleges sört is vettem hozzá – így tökéletes az ajándék!
És bár én a sört sosem szerettem (max. „divatból” ittam főiskolás bulikon), a könyv meggyőzött, hogy sörök nélkül az életünk bizony sokkal kevesebb lenne :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…